Ekologiczna mąka, określana także jako mąka BIO, to certyfikowany produkt, który jest wykonywany z ziaren pozyskiwanych z upraw ekologicznych. Tego typu artykuły nie posiadają sztucznych składników czy polepszaczy smaków, które wpływają negatywnie na zdrowie i samopoczucie. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy jest mąka ekologiczna, do czego można ją zastosować i jakie ma zalety.
Czym jest mąka BIO?
Mąka ekologiczna to produkt, który składa się co najmniej w 95%ze składników, które wyprodukowano za pomocą zrównoważonych metod. Mąka BIO posiada na opakowaniu specjalne oznaczenie informuje konsumentów, że mają oni do czynienia z ekologicznym produktem. Co ważne, takie oznaczenia można znaleźć nie tylko w Polskich sklepach – znajdują się one na asortymencie na terenie całej Unii Europejskiej.
Rodzaje mąki ekologicznej
Na polskim rynku można znaleźć mąkę ekologiczną różnego typu, na przykład mąka pszenna, żytnia, razowa, kukurydziane, kokosowa, migdałowa, bezglutenowa (czyli jaglana, gryczana, ryżowa, kukurydziana czy migdałowa) itd. Po bezglutenowy produkt powinny sięgać te osoby, które na co dzień zmagają się z celiakią bądź alergią i musiały zrezygnować w swoim menu z glutenu.
Zastosowanie ekologicznej mąki
Do czego można użyć mąki BIO? Odpowiedź na to pytanie jest uzależniona od rodzaju mąki, jaką chce się zastosować. Na przykład mąka pszenna to najlepszy wybór na chleb i inne wypieki tego rodzaju. Z mąki owsianej bądź kukurydzianej można przygotować gofry i naleśniki. Ekologiczna mąka sprawdzi się również do ciast i deserów – zwykle to mąkę kokosową używa się do przygotowywania słodkości. Co ciekawe, taką mąkę można spożywać na surowo i dodać ją do śniadania na bazie jogurtu, mleka czy płatków. Zaś mąka razowa można zostać wykorzystana do naleśników, omletów czy panierki do mięsa, ryb czy warzyw.
Dlaczego warto sięgać po mąkę ekologiczną?
Czy mąka BIO jest lepsza od standardowego produktu bez certyfikatu? Czym ten asortyment się w ogóle różni? Mąka ekologiczna to artykuł posiadający specjalny certyfikat, który informuje klientów danego sklepu, że mają oni do czynienia z produktem zdrowym. Tego rodzaju rozwiązanie nie posiada w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji, chemii, barwników, konserwantów, spulchniaczy czy polepszaczy smaków. Stosowanie mąki BIO ma więc znakomity wpływ na ludzkie zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Co ważne, kupując ekologiczną mąkę nie tylko zapewnia się sobie i swoim bliskim w pełni zdrowe i nieszkodliwe potrawy, ale i wspiera się lokalnych rolników, którzy stosują etyczne i ekologiczne metody upraw.
Gdzie kupić mąkę ekologiczną?
Ekologiczna mąka to bardzo zdrowy produkt, który warto stosować na co dzień w swojej kuchni. Niestety, nie jest to łatwo dostępny towar. Niewielkie ilości takich artykułów można znaleźć w standardowych sklepach czy marketach wielkopowierzchniowych, ale o wiele większy wybór można znaleźć w specjalnych sklepach z żywnością zdrową i ekologiczną. Przykładowo mąka ekologiczna ze sklepu organic24.pl jest dostępna w wielu wersjach i od wielu producentów. W takich miejscach można znaleźć zarówno tradycyjna mąkę pszenną i razową, jak i bardziej egzotyczne rozwiązania, takie jak mąka kokosowa czy jaglana. Asortyment sklepu z BIO produktami jest tak bogaty i zróżnicowany, że pozwala przygotować każde danie, na jakie ma się ochotę.