Poradniki

Dlaczego warto zainteresować się dietą wykluczającą nabiał?

Dlaczego warto zainteresować się dietą wykluczającą nabiał?

W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na odstawienie nabiału. Zwykle powodem są alergie i nietolerancje pokarmowe. Niektórzy jednak rezygnują z tej kategorii produktów spożywczych w celu zmniejszenia spożycia tłuszczów nasyconych lub przejścia na weganizm. Czy dieta beznabiałowa jest zdrowa? Dlaczego warto się na nią zdecydować? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w dalszej części niniejszego artykułu.

Dieta bez nabiału – dla kogo?

Dieta bez nabiału jest idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z:

  • nietolerancją laktozy – osoby cierpiące na tę nietolerancję po spożyciu nabiału mogą zmagać się z gazami, wzdęciami, biegunką, bólem brzucha i nudnościami;
  • alergią na nabiał – osoby cierpiące na alergię po zjedzeniu nabiału mogą dostrzec m.in. rumień, pokrzywkę i wypryski. Ponadto może pojawić się u nich świszczący oddech, kaszel, biegunka, wymioty i duszności;
  • trądzikiem – spożywanie nabiału stymuluje wydzielanie insuliny i IGF-1. One z kolei mogą zwiększać produkcję sebum, co prowadzi do powstawania trądziku. Zatem osoby, które zmagają się z trądzikiem, powinny maksymalnie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować mleko i produkty bazujące na nim;

Dieta bez nabiału – jakie produkty wyeliminować?

Może wydawać się, że odstawienie nabiału jest proste, jednak okazuje się, że wiele osób ma z tym problem. Trzeba pamiętać, że nabiał to nie tylko mleko i twaróg. Znajduje się on w rozmaitych składnikach, gotowych daniach i słodyczach.

Oto lista, co należy wyeliminować, stosując dietę bez nabiału:

  • mleko (zarówno to świeże, jak i skondensowane czy sproszkowane);
  • twaróg;
  • serwatka;
  • śmietana;
  • maślanka;
  • kefir;
  • masło;
  • zsiadłe mleko;
  • koktajl mleczny;
  • jogurt;
  • śmietanka;
  • serek wiejski;
  • serek homogenizowany;
  • ser podpuszczkowy;
  • serek kanapkowy do smarowania;
  • ser feta;
  • ser topiony;
  • ser pleśniowy, m.in. z białą i zieloną pleśnią.

Dieta bez nabiału – jak zastąpić nabiał?

Stosując dietę bez nabiału, warto sięgać po zamienniki tradycyjnych produktów. Oto wskazówki:

  • napój roślinny (sojowy, migdałowy, owsiany, kokosowy) zamiast klasycznego mleka;
  • jogurt kokosowy lub sojowy zamiast klasycznego;
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy bądź rzepakowy zamiast masła;
  • hummus, pasta z tofu lub pasta z awokado zamiast sera na kapanki;
  • Śmietanka kokosowa, migdałowa, sojowa lub owsiana zamiast tradycyjnej;
  • twarożek z tofu zamiast klasycznego.

Jak widać istnieje wiele alternatyw dla tradycyjnych produktów nabiałowych. Obecnie w sklepach na działach ze zdrową żywnością można znaleźć szeroki wybór zamienników, które świetnie smakują i dostarczają organizmowi odpowiednie składniki odżywcze.

Dieta bez laktozy – jak uniknąć niedoborów?

Większość osób, które chcą lub muszą przejść na dietę bez laktozy, martwi się, że w ich organizmie pojawią się niedobory pewnych składników, takich jak witamina D, wapń czy białko. Aby tego uniknąć, należy zadbać o odpowiednie zamienniki w diecie i suplementację.

Będąc na diecie bez laktozy, warto regularnie sięgać po:

  • pieczywo pełnoziarniste;
  • soję;
  • soczewicę;
  • fasolę;
  • kaszę jęczmienną;
  • kaszę gryczaną;
  • szpinak;
  • buraki;
  • maliny;
  • ryby, takie jak halibut, makrela, sola, łosoś czy tuńczyk.

Ponadto należy systematycznie sprawdzać poziom kluczowych składników odżywczych we krwi, aby mieć pewność, że dieta dostarcza organizmowi wszystko to, czego potrzebuje. Jeśli nie wiesz, jak odpowiednio rozplanować dietę bez laktozy, żeby nie zaszkodzić zdrowiu, to najlepiej zamów jadłospis układany przez profesjonalistów. Dzięki temu rozwiązaniu będziesz mieć pewność, że spożywasz właściwą ilość potrzebnych składników. Pamiętaj, że bez odpowiedniej wiedzy dietetycznej ciężko jest dostosować jadłospis do swoich potrzeb i problemów zdrowotnych. Układając menu samodzielnie, można pominąć kluczowe składniki i w efekcie doprowadzić do niedoborów, które często wywołują złe samopoczucie i liczne dolegliwości.

Więcej  na https://bediet.pl/

Udostępnij

O autorze

Kamil Bałyga jest certyfikowanym dietetykiem i specjalistą ds. żywienia z ponad dekadą doświadczenia w pracy z pacjentami i klientami. Ukończył studia na renomowanym uniwersytecie, zdobywając tytuł magistra dietetyki. Jego pasja do zdrowego odżywiania narodziła się już w młodości, a z biegiem lat przerodziła się w pełnoetatową karierę.

Jan specjalizuje się w tworzeniu spersonalizowanych planów dietetycznych, które pomagają ludziom osiągać ich cele zdrowotne, czy to utrata wagi, poprawa energii, czy leczenie chorób dietozależnych. Regularnie publikuje artykuły naukowe oraz bierze udział w konferencjach i warsztatach, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.

W wolnym czasie Kamil prowadzi bloga oraz kanały na mediach społecznościowych, gdzie dzieli się przepisami, poradami i inspiracjami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Jego misją jest edukacja i motywacja jak największej liczby osób do podejmowania świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.